Kun olin tehnyt ensimmäiset ruokailuani koskevat muutoslinjaukset, suuntasin terhakkaasti ekskurssiolle ruokakauppaan tutustumaan eri tuotteiden ravintoarvotietoihin. Yllätyksekseni huomasin että esimerkiksi Elovenan välipalakeksien tumma suklaa ja karpalo-kinuski ravintoarvot poikkeavat toisistaan – onneksi suosikkimakuni karpalo-kinuskin eduksi. Myös rusinoiden suuri hiilihydraattipitoisuus yllätti minut. Melko nopeasti oivalsinkin, että ainakaan mieluisten hiilihydraattipitoisten välipalojen löytäminen ei tulisi estämään ruokailutapojeni muutosta. Välipalojen syöminen tai syömisen muistaminen sen sijaan voisivat muodostua kovemmaksi haasteeksi: eka noin tuntia ennen lounasta, toinen noin kolme neljä tuntia lounaan jälkeen ja kolmas pari tuntia päivällisen jälkeen.
Proteiinipitoisen lounaan ja hiilihydraattipitoisen päivällisen kanssa tein sitten karkean säännön: päivällä lihaa illalla pottuja. Hauskaa oli huomata, että raejuusto siirtyi lounaan valikoimiin ja leipä päivällisen – tosi pieni ja kivuton muutos toteutettavaksi. Ja nyt sitten taas tulee sitä tyypillisintä minua: koska olin niin täpinöissäni päästä mahdollisimman nopeasti kokeilemaan, mitä lounaan ja päivällisen ravintoainejako käytännössä tarkoittaisi, ajoitin ruokavaliomuutoskokeiluni keskikesän juhlaan, juhannukseen. Niinpä niinpä – ja sitten tein sen vielä osin muulta porukalta salaa. – Kuulenko voihkaisuja, tuhoon tuomittu yritys –kuiskailuja tai pidätätkö kenties hengitystäsi peläten kuullevasi juhannuspyhien aneemisista dieettimenuistani?
Koska minulle Hyvän tuulen dieetti tarkoittaa ensisijaisesti mahdollisuutta tehdä ruokailua koskevia järkeviä ja tiedostettuja, hyviä valintoja, jotka vaikuttavat hyvinvointiani ja terveyttäni edistävästi. Dieetti siis sallii herkulliset ruuat ja kannustaa hyvästä ruuasta nauttimisen, joten voiko dieetin periaatteilla koottujen lounaiden tai päivällisten katsoa olevan kenellekään kovin suureksi haitaksi edes juhannuksena? Koska minulla oli suuri vaikutusvalta juhannuspäivien menuiden laadinnan osalta, lähdin innolla toteuttamaan itseäni – ja usko tai älä, keräsin pisteet kotiin.
Esim. juhannusaattona mieheni savusti kirjolohta, jota nautimme hyrskypottujen ja raikkaiden vihannessalaattien kera. Juhannuspäivänä grillissä paistuivat itsemarinoidut pihvit sekä paprikan, kesäkurpitsan ja omenan lohkoja lisukkeena grillatut tomaatit ja vihersalaattia ja raejuustoa. Koska dieetissä saa ja tuleekin syödä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, mikä voisikaan olla otollisempi ajankohta ruokailutottumusten muutokselle kuin kesä. Tarjolla on paljon uuden satokauden raikkaita kotimaisia vihanneksia: perunoita, porkkanoita, kukkakaalia, retiisejä, herneitä jne. Ja vihannesten jatkoksi ihanat melonit, mansikat, mustikat, pensasmarjat, omenat, maissintähkät, luumut … Kesällä on myös ihanaa paneutua kokkailuun ja kokeilla uusia reseptejä – olla luova ja kekseliäs kesäkokki. Ja kuuluuhan kesään aivan oleellisesti myös jäätelö, tuo ihana hiilihydraattipitoinen välipalavaihtoehto! Joten kesä jos mikä on paras mahdollinen ajankohta ruokailutottumusten fiksailuun ja juhannus jos mikä kesän komein juhla Yrittäjän napanöftän putsaus -muutospyörteen korkkaukseen.