5.12.2014

Mikä varasuunnitelma?

”Tämän projektin varasuunnitelma on hyvin yksinkertainen: palaamme takaisin nykyisiin työkaluihin. Täten keskitämme kaikki toimenpiteet vain ja ainoastaan projektin läpivientiin suunnitellusti ja aikataulussaan. Onko jollakin kysyttävää?” Eikä muistaakseni kellään ollut.

Mihin varasuunnitelmia oikeastaan tarvitaan? Niitä tarvitaan, jos jokin asia menee pieleen. Niin varmasti, JOS jokin asia menee pieleen. Varasuunnitelmat tehdään siis epäonnistumista varten!

Tietotekniikan liiton vuoden 2013 IT-barometrin mukaan IT-projekteista 35 % täytti seuraavat kolme kriteeriä: pysyi aikataulussa, pysyi sovitussa budjetissa sekä saavutti asetetut tavoitteet. Eli äkkiseltään voisi vetää sen johtopäätöksen, että tutkimuksessa mukana olleissa IT-projekteissa on ainakin satsattu tosissaan varasuunnitelmien tekoon. Kuvittelepa hetki tilannetta, JOS varasuunnitelman laatimiseen käytettävät voimavarat suunnattaisiinkin projektin onnistumisasteen nostoon. Eli nimenomaisesti tuohon 65 %:iin, joka on selkeästi isompi luku kuin 35 %, joten siihen olisi todennäköisesti siis myös selkeästi helpompaa osua.

Mikä on hurjin – siis todellakin hurjin – kuvitelmasi, mitä IT-projektien onnistumisasteen parantumisesta voisi seurata?